10. til 15. februar var B2 friluftsliv på tur over Hemsedalsfjellet. Turen gikk fra Breistølen til Hemsedal skisenter. På turen hadde vi tre overnattinger i telt og en i snøhule. Målene var å bli bedre på orientering i vinterfjellet, utstyrs kontroll og ha det fint på tur selv om det kan være kaldt. Vi fikk også jobbet med pulk kontroll og pakking av denne riktig.
Jubler for bra vær (Foto: Tatt selv) |
I selve sekken vil man ha det tyngste nederst og inn mot ryggen. I tillegg vil man ha sikkerhetsutstyr lett tilgjengelig hvis noe skulle oppstå. Dette kan være spade, søkestang og førstehjelpskrin (Horgen, 2010).
Velger man pulk som flere av oss gjorde på erobringen av Hemsedal må man først tenke over om dette er en god løsning. Pulken kan skape mer trøbbel enn den kan hjelpe. Ut i fra min nåværende erfaring vil en dårlig pakket pulk kunne være i fare for andre i gruppa. Ting kan fly ut av pulken som igjen kan treffe andre. Eller at noen mister kontroll i en nedkjøring der man også kan treffe de andre på gruppa med pulken. Horgen (2010) sier at i løssnø kan det være mye jobb i å ta med pulk, det samme gjelder i kupert terreng og tett skog. Er dette tilfellet kan det være en større fordel med sekk. En pulk til å ha felles utstyr i, istedenfor at alle har hver sin pulk er en måte å løse dette på. Da må gruppa sammen få pulken fremover, istedenfor at alle må kjempe alene. Hvis man først har valgt pulk, vil man pakke den med det tyngste nederst og litt baktung (Horgen, 2010). Etter min erfaring vil man også påse at man har festet alt godt som ligger i pulken. Enten ved å stramme opp godt med tau, eller ved å bruke strikker. Her er det flere muligheter. Det viktigste blir at pulken har tingene i pulken og ikke strødd på fjellet.
Eksempel på en dårlig pakket pulk (Foto: Tatt selv) |
Kilder:
Horgen, A (2010). Friluftslivsveiledning vinterstid. Kristiansand: Høyskoleforlaget
Kommentarer
Legg inn en kommentar